Нашето предложение за вкусен десерт през зимните вечери е крем пита от тефтера на баба.
Необходими продукти за крем пита:
1 брой многолистно тесто
1 л прясно мляко
5 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. + пудра за поръсване
3 пакетчета ванилия
масло - около 60 г
Вижте още: Как да си направите бита сметана в буркан (ВИДЕО)
Начин на приготвяне:
Разделете многолистното тесто на 2 равни части и ги изпечете в леко намазнена тавичка поотделно. За крема загрейте млякото със захарта до завиране, като отделите около 300 мл. Отделно разбийте жълтъците заедно с охладеното мляко, маслото и брашното.
Прибавете от горещото мляко по малко на няколко пъти към жълтъците. Темперирайте двете смеси и накрая прибавете яйчената към врящото мляко при непрекъснато бъркане. Когато кремът се сгъсти, ароматизирайте с ванилиите и махнете от огъня. Покрийте го с фолио и го охладете напълно.
Белтъците разбийте с щипка сол до пухкав сняг. Внимателно ги размесете с вече охладения крем. Изливаме цялата смес върху единия блат в тавичка и покрива добре с другия. Поръсваме с пудра захар. Крем питата се оставя да престои около 2 часа.