Предлагаме ви една рецепта, която идва от обичаната ни Италия.
Необходими продукти:
4 пилешки гърди (с кожата)
½ чаша пресен босилек (нарязан)
1-2 скилидки чесън (смлян на ситно)
¼ чаена лъжичка сол
3-4 зърна черен пипер
3 супени лъжици масло (омекотено)
1-2 супени лъжици зехтин
3-4 резена лимон
1-2 чаени лъжички лимонов сок
Вижте още: Сочно и крехко пилешко в лимонов сос
Начин на приготвяне:
Нарежете босилека и го поставете в малка купа със смлян чесън, сол, 2-3 зърна черен пипер и масло, смесете, след което охладете за около 15 минути или докато стегне. С пръсти внимателно повдигнете кожата от пилето и разпределете сместа равномерно между парчетата.
В среден/голям тиган, предварително намазнен, наредете нарязания лимон, поставете отгоре пилешките парчета, с кожата нагоре. Полейте пилето с 1-2 чаени лъжички лимонов сок, поръсете с щипка-две сол и щипка-две черен пипер. Покрийте и гответе на слаб/среден огън за 25-30 минути, след като течността се изпари, увеличете котлона и обърнете пилето да се зачерви добре. Пак обърнете пилето обратно, поръсете отгоре с малко нарязан босилек и сервирайте.