Колко дълго да варите картофите за картофена салата


Колко дълго да варите картофите за картофена салата
Снимка: iStock

Колко време се варят картофи за картофена салата? Трябва ли да се белят? Ето нашето полезно ръководство.

Колко време се варят картофи за картофена салата

Времето за варене зависи от размера на нарязаните картофи. За картофена салата препоръчваме да нарежете средни до големи картофи на едри парчета, преди да ги сварите. След като се сварят, нарежете ги на хапки: това помага на картофите да се сготвят по-равномерно и да не се разкашкат. Можете да нарежете картофите на кубчета, преди да ги сварите, ако предпочитате или да ги сварите цели (което отнема повече време).

  • Сварете големи картофени кубчета за 8 до 15 минути, докато вилицата омекне. След това се обелва по желание.
  • Сварете малки картофи или нарязани на кубчета картофи за около 10 минути, докато вилицата омекне.
  • Сварете цели големи картофи за около 20 минути, докато вилицата омекне. След това нарежете на по-малки парчета.

Трябва ли да белите картофите за картофена салата?

Зависи от вида картофена салата, която правите! Ето едно практическо правило:

За кремообразна картофена салата в американски стил нарежете на четвърт преди да се сварят, след това ги обелете след като се сварят, като издърпате люспите с пръсти: веднага се отстраняват. След това нарежете на парчета с размер на хапка.

За салата от червени картофи във френски стил използвайте червени картофи. Сварете ги цели, след което ги нарежете наполовина след като се сварят: няма нужда да ги белите!

За немската картофена салата препоръките варират. Някои рецепти използват червени обелени картофи и запазват обелките, други твърдят, че картофите винаги трябва да бъдат обелени. зависи от вас!

Рецепта за класическа картофена салата

Необходими продукти:

500 г картофи

1 глава лук, най-добре червен лук

1/2 връзка магданоз

1 супена лъжица оцет/лимонов сок

2 супени лъжици олио/зехтин

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Измийте картофите и без да ги белите ги сложете в тенджера. Налейте вода, трябва напълно да ги покрива. Варите, докато можете да забиете вилица в тях, около 15-20 минути.

След като картофите са сварени и леко поизстинали ги обелвате и нарязвате на едри парчета.

Нарязвате лука, магданоза и ги добавяте към картофите. Овкусявате със сол, олио и оцет. Разбърквате добре.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама