Класическа рецепта за пиле паприкаш


Класическа рецепта за пиле паприкаш
Снимка: vkusnoteka.bg

Една от най-традиционните и популярни унгарски рецепти се нарича пиле паприкаш. Рецептата включва крехко пиле в незабравимо богат, ароматен и кремообразен сос с пушен червен пипер.

Необходими продукти:

800 г обезкостени, пилешки пържоли от бут

1 глава лук

30 мл зехтин

2 с.л. доматено пюре

1 ч.л. гранулиран чесън

3 с.л. червен, пушен, сладък млян пипер

2 ч.ч. домашен бульон

смлян черен пипер на зърна

1 ч.л. сол

2 с.л. брашно

200 мл заквасена сметана

пресен магданоз или босилек

Начин на приготвяне:

Почистете пилешките пържоли от бут от излишната мазнина. Поръсете със сол и прясно смлян черен пипер.

Нарежете лука на ситно.

Пригответе бульона.

Загрейте зехтин в дълбок съд за готвене и запържете пилешките късчета от двете страни до леко порозовяване. Извадете в чиния. В същата мазнина задушете лука с малко водичка до омекване. След това добавете доматеното пюре, чесъна на прах, 3.с.л. пушен червен пипер и сол. Разбъркайте всичко много добре. Добавете 1 ч.ч. от бульона и разбъркайте соса.

Върнете вътре пилешките пържоли и разбъркайте. Долейте и останалия бульон. Затворете капака и след като кипне намалете и гответе на бавен огън около 40 минути. В купа разбъркайте заквасената сметана и брашното до хомогенност. Внимателно я добавете в ястието като бъркате, така че да не се получат бучици. Затворете капака и гответе на бавен огън още около 10-15 минути. Сосът трябва да се посгъсти и уплътни. Изключете котлона и поръсете с пресен магданоз или босилек.

Източник: vkusnoteka.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама