Тази рецепта е типична за областта Лацио около Рим. Била е предпочитана рецепта за овчарите в Апенинските планини покрай Рим, които са я готвели при полеви условия.
Необходими продукти за спагети Карбонара
230 г спагети
2 големи яйца
½ чаша прясно настърган пармезан
4 резена бекон, нарязани на кубчета
4 скилидки чесън, смлени
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
2 супени лъжици наситнени листа пресен магданоз
Вижте още: Паста с пушена сьомга на Джейми Оливър, приготвя се за 8 минути
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера с вряща подсолена вода сварете паста според инструкциите на опаковката, отделете 1/2 чаша вода и отцедете добре.
В малка купа разбийте заедно яйцата и пармезана, заделете.
Загрейте голям тиган на средно висока температура. Добавете бекона и гответе до кафяво и хрупкаво, около 6-8 минути. Махнете излишната мазнина. Прибавете чесъна и бъркайте, докато си пусне аромата, около 1 минута. Намалете топлината до минимум.
Работете бързо, прибавете в тигана пастата, яйчената смес и разбъркайте внимателно. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Добавете запазената вода от пастата, една супена лъжица наведнъж, докато се достигне желаната консистенция.
Сервирайте спагетите веднага, гарнирани с магданоз по желание.