Крем брюле представлява десерт, приготвен от яйчен крем, който се изпича и после се охлажда. Преди сервиране се поръсва със захар и се карамелизира с газова горелка или на грила на фурната. Самият крем трябва да остане студен и при запичане във фурната купичките се затоплят (респективно кремът) и за това е по-добре да се използва специална горелка за карамелизиране на крем брюле (и не само). Карамелизирането отнема няколко секунди.
В класическата рецепта за крем брюле, кремът се ароматизира единствено с ванилия. Съществуват обаче и други рецепти, в които могат да се добавят различни есенции, шоколад, ликьори…
Необходими продукти:
5 жълтъка
4 с.л. захар + още малко за карамелизиране
500 мл сметана неподсладена
1 ч.л. ванилов екстрат
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява до 150 градуса. През това време жълтъците се разбиват със захарта до бяло.
Сметаната се загрява (почти до кипване) и заедно с ванилията постепенно се прибавя към разбитите жълтъци при непрекъснато разбъркване.
Сместа се разпределя до средата на 6 огнеупорни купички (всяка с вместимост около 125 мл).
Формичките се слагат в дълбока тава. В тавата се налива топла вода до средата на формичките. По този начин кремът брюле ще се изпече добре.
По време на печене, водата не трябва да завира. Крем брюлето се пече докато стане като желе и отгоре – с карамелен цвят. (около 40 минути, но наблюдавайте фурната)
Кремът се охлажда и се оставя в хладилник за 2-3 часа.
Преди да се сервира се изсипва малко захар във всяка купичка ( около 1 ч.л.) и се карамелизира с газова горелка.
Източник: merudia.bg