Днес ще ви представим една рецепта, която се е предавала през вековете. Това е пататникът, който най-вероятно е приготвяла и вашата баба.
Необходими продукти:
картофи - 5-6, според големината
лук – 1/2 средна глава
яйца – 2 броя
джоджен – 1 с.л. сух
сол на вкус
олио
масло
сирене
Вижте още: Не сте яли по-вкусна картофена яхния с пилешко
Начин на приготвяне:
Картофите се настъргват на едрото ренде, посоляват се и се разбъркват добре. След това се оставят да постоят малко, за да отделят водата си. Изстискват се с ръка, за да се премахне излишната вода.
Към картофите се прибавят яйцата, нарязаният на много ситно лук и сухия джоджен. Разбърква се добре.
Сипва се малко олио на дъното на тигана, но НЕ масло, защото то бързо прегаря и ще направи пататника горчив.
Поставя се картофената смес, като се притиска с лъжица и се разпределя равномерно в тигана, като НЕ трябва да бъде по-дебело от 2 см. Отгоре върху картофите на няколко места се слага малко масло и се похлупва с капак, за да може картофите да се пържат и задушават едновременно.
Котлонът се включва на средно, даже една идея по-слабо от средно, за да може пататникът да се готви бавно и да не прегори отвън и да остане суров вътре. След около 10 минути се обръща с помощта на чиния или дъска.
Тиганът отново се намазнява с олио и пататникът се поставя отново в тигана. Сега изпечената повърхност е вече отгоре и тя се намазва с масло. Вече НЕ се слага капак, защото пататникът ще се задуши и ще загуби хрупкавата си коричката.
След още 10 минути пататникът е готов и се сервира. Отново се намазва с масло и се поръсва със сирене и пресен джоджен.