Класическа рецепа за родопски пататник


Класическа рецепа за родопски пататник
Снимка: iStock

Днес ще ви представим една рецепта, която се е предавала през вековете. Това е пататникът, който най-вероятно е приготвяла и вашата баба.

Необходими продукти:

картофи - 5-6, според големината

лук – 1/2 средна глава

яйца – 2 броя

джоджен – 1 с.л. сух

сол на вкус

олио

масло

сирене

Вижте още: Не сте яли по-вкусна картофена яхния с пилешко

Начин на приготвяне:

Картофите се настъргват на едрото ренде, посоляват се и се разбъркват добре. След това се оставят да постоят малко, за да отделят водата си. Изстискват се с ръка, за да се премахне излишната вода.

Към картофите се прибавят яйцата, нарязаният на много ситно лук и сухия джоджен. Разбърква се добре.

Сипва се малко олио на дъното на тигана, но НЕ масло, защото то бързо прегаря и ще направи пататника горчив.

Поставя се картофената смес, като се притиска с лъжица и се разпределя равномерно в тигана, като НЕ трябва да бъде по-дебело от 2 см. Отгоре върху картофите на няколко места се слага малко масло и се похлупва с капак, за да може картофите да се пържат и задушават едновременно.

Котлонът се включва на средно, даже една идея по-слабо от средно, за да може пататникът да се готви бавно и да не прегори отвън и да остане суров вътре. След около 10 минути се обръща с помощта на чиния или дъска.

Тиганът отново се намазнява с олио и пататникът се поставя отново в тигана. Сега изпечената повърхност е вече отгоре и тя се намазва с масло. Вече НЕ се слага капак, защото пататникът ще се задуши и ще загуби хрупкавата си коричката.

След още 10 минути пататникът е готов и се сервира. Отново се намазва с масло и се поръсва със сирене и пресен джоджен.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама