Наближава есента и е време да приготвим зимнината. Днес ще споделим с вас една рецепта за кисели и мариновани корнишони. На вкус са хрупкави, не много солени и леко пикантни.
Рецептата е за буркани с вместимост 800 мл. Важно е краставичките да са твърди и свежи. Добре е да постоят в студена вода за 2-3 часа.
Необходими продукти за 7 буркана:
3 кг свежи корнишони
3 с.л. сол
1-2-3 с.л. захар, по желание
за всеки буркан:
1-2 листа от вишна
лист от хрян, ако е голям, се нарязва с нож и се слага по около 1 с.л.
стрък копър с цвят, може и ситно нарязани стръкове - около 1-2 с.л.
цвят от див морков, по желание
1 ч.л. синапено семе
1 ч.л. черен или шарен пипер
1 скилидка чесън
1/2 - 1 дафинов лист
1 зрънце бахар
1 зелена люта чушка или зелен пипер
оцет - около 75 мл
Начин на приготвяне:
В добре измитите буркани наредете подправките.
Краставичките, добре измити и подрязани от двете страни, се нареждат плътно в бурканите.
Отгоре се поставят още цветове или клонки от копър.
Налива се вода до долния ръб под капачката. Тази вода се изсипва в тенджера. Поставя се да заври заедно със солта и захарта, ако сте решили да сложите. Измерих водата, която събира един буркан - около 380 мл
През това време се налива оцет във всеки буркан, 75 мл.
Горещата вода се налива в бурканите. Следва затваряне и обръщане. След охлаждане обърнете и съхранявайте в мазе или хладен килер.
Източник: vkusnosbety.blogspot.com