Кисели краставички без варене на бурканите


Кисели краставички  без варене на бурканите

Наближава есента и е време да приготвим зимнината. Днес ще споделим с вас една рецепта за кисели и мариновани корнишони. На вкус са хрупкави, не много солени и леко пикантни. 

Рецептата е за буркани с вместимост 800 мл. Важно е краставичките да са твърди и свежи. Добре е да постоят в студена вода за 2-3 часа.

Необходими продукти за 7 буркана:

3 кг свежи корнишони

3 с.л. сол

1-2-3 с.л. захар, по желание

за всеки буркан:

1-2 листа от вишна

лист от хрян, ако е голям, се нарязва с нож и се слага по около 1 с.л.

стрък копър с цвят, може и ситно нарязани стръкове - около 1-2 с.л.

цвят от див морков, по желание

1 ч.л. синапено семе

1 ч.л. черен или шарен пипер

1 скилидка чесън

1/2 - 1 дафинов лист

1 зрънце бахар

1 зелена люта чушка или зелен пипер

оцет - около 75 мл

Начин на приготвяне:

В добре измитите буркани наредете подправките.

Краставичките, добре измити и подрязани от двете страни, се нареждат плътно в бурканите.

Отгоре се поставят още цветове или клонки от копър.

Налива се вода до долния ръб под капачката. Тази вода се изсипва в тенджера. Поставя се да заври заедно със солта и захарта, ако сте решили да сложите. Измерих водата, която събира един буркан - около 380 мл

През това време се налива оцет във всеки буркан, 75 мл. 

Горещата вода се налива в бурканите. Следва затваряне и обръщане. След охлаждане обърнете и съхранявайте в мазе или хладен килер.

Източник: vkusnosbety.blogspot.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама