Чудесна закуска или прелестен придружител на следобедно кафе или пък чай.
Необходими продукти:
1 ч.ч. прясно мляко
25 гр. прясна мая за хляб
1 яйце
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
10 с.л. олио
брашно, колкото поеме за меко тесто
допълнително: олио за намазване на корите, 1 жълтък за намазване на кифличките преди печене, сусам за поръсване
плънка: 1 яйце и 100-тина грама сирене
Начин на приготвяне:
От половината прясно мляко, маята, захарта и малко брашно се разбърква кашица, която се оставя покрита да шупне.
В купа смесваме яйцето,разбито с вилица, олиото и остатъка от прясното мляко.
В друга купа пресейте брашно, като при пресяването сложите и солта. Направете кладенче в брашното и изсипете шупналата мая и ячната смес. Бъркайте с дървена лъжица докато брашното се поеме и тестото се събере на топка около лъжицата, при необходимост добавяйте още бращно.
След това прехвърлете тестото върху набрашнен плот и доизмесете, докато престане да лепне по ръцете. Ударете тестото десетина пъти в плота.
Разделете го на 5 топки. Всяка топка се разточва на кръг, от който се изрязват триъгълници. Мажат се с олио, слага се от плънката и се завиват като малки кифлички.
Мажат се с жълтък, смесен с 1 с.л. вода и се ръси със сусама.
Нареждат се в тава застлана с хартия за печене.
Пекат се в умерена фурна (при мен на 180 градуса).
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com