Днес ви предлагаме една превъзходна рецепта, която бързо ще се превърне в любима на всички членове на семейството ви. Солените кифлички с кайма са чудесен начин да отбележите някой повод, да почерпите гостите или просто да зарадвате близките си с вкусна следобедна закуска.
Продукти за тестото:
700 г. брашно
125 мл. топло мляко
125 мл. топла вода
150 мл. олио
Продукти за шупване на маята:
1/2 кубче мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
50 мл. топла вода
3 с.л. брашно
За плънката:
400 г. кайма смес
1 глава лук
3 скилидки чесън
100 г. зелени маслини
2 домата
100 г. кашкавал
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. ронена чубрица
червен пипер
черен пипер
сол
зехтин
За украса:
1 яйце
чубрица
Начин на приготвяне:
Сложете продуктите за шупване на маята в малка купа. Разбъркайте добре, покрийте съда с фолио и увийте в кърпа. Сложете купата на топло, докато шупне маята и удвои обема си.
През това време си пригответе плънката.
Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в зехтина до омекване. Добавете каймата. Подправете с подправките. Нарежете на кубчета маслините и кашкавала. Обелете и нарежете на кубчета конкасе доматите и добавете всичко при каймата. Гответе каймата до готовност и докато изври водата от доматите. Отстранете от котлона.
Сипете 700 гр. брашно в дълбока купа. Направете кладенче и сипете в него шупналата смес. Добавете топлото мляко, топлата вода и олиото и разбъркайте с ръка. След няколко минути месене ще имате чудесно пухкаво тесто. Покрийте го с фолио и кърпа и го оставете на топло да втаса за около 20 минути.
Включете фурната да загрее на 220 градуса.
Махнете кърпата и разделете тестото на 5 топки. Всяка топка разточете на тънка кръгла кора. Разрежете я с помощта на нож за тесто на 8 триъгълника.
Поставете малко от плънката в широкия край на всеки триъгълник. Леко загънете отстрани ъгълчетата, за да не изтече плънката и навийте на кифличка. По същия начин навийте всички кифлички. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и намажете с яйце. Поръсете с чубрица за красота. Изпечете кифличките за 15 минути до порозовяване. През това време пригответе втората тава с кифлички за печене.
Източник: vkusnoteka.bg