Необходими продукти:
70 г стевиола на прах
70 г кокосова масло, разтопено
3 яйца
50 г ванилия
1 пакетче ванилия
200 г бадемово брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
50 мл сварено кафе, на стайна темепература
Вижте още: Най-вкусния и лесен веган течен шоколад
За крема:
2 яйца
2 с.л. стевиола на прах
120 г крема сирене
100 г заквасена сметана
1/2 чаена лъжица какао на прах за поръсване
Начин на приготвяне:
Първо разбиваме кокосовото масло и севиолата до получаване на въздушна смес. Добавяме яйцата, ванилията и сметаната и пак разбиваме. Слагаме бадемовото брашно, бакпулвера щипка сол и разбиваме с миксер до получаване на хомогенна смес. Преместваме сместа в съд за печене, за предпочитане правоъгълен, за да разделим готовия блат на два слоя. С шпатула подравняваме повърхността и печем на предварително загрята на 175 градуса фурна около 20-25 минути.
За крема:
В метална купа разбиваме яйцата със стевиолата. В тиган кипваме вода и като заври, намаляваме котлона на минимум и поставяме вътре купата с разбитите яйца със стевиола (правим водна баня). Бъркаме около 4-5 минути, докато сместа добие светъл цвят и стане леко пенлива. Махаме я от котлона и разбиваме до гладкост.
В отделна купа разбиваме сметаната, добавяме крема сиренето, прибавяме сместта от водната смес. Всички неща се разбиват много добре до получаване на хомогенна смес.
Когато блатът е готов и охладен, го зливаме с кафето, така че да попие добре. Нарязваме го на два равномерни правоъгълика и намазваме единия с крема. Поставяме другия блат отгоре и го намазваме с останалата смес. Поставяме го в хладилника за около 30 минути.
Преди да го сервираме, го поръсваме с какаото.