Дюлите, тези толкова aроматни плодове, имат своето място в кухнята, но най-често се използват за приготвянето на конфитюр или желе. Днес обаче ще ви покажем как може да приготвите вкусен кекс с дюли.
Необходими продукти:
2 чаени чаши брашно от лимец
1/2 чаена чаша олио
1 1/3 чаена чаша кисело мляко
1 чаена чаша настъргани дюли
2/3 чаена чаша захар
1 чаена лъжица хлебна сода
1 ванилия
1/2 чаена лъжица канела
4 яйца
Начин на приготвяне:
Пресявате брашното. Измивате, обелвате и почиствате дюлите, след което ги настъргвате. Към киселото мляко добавяте содата и разбърквате, за да “шупне”.
Към киселото мляко със содата добавяте захарта и олиото и разбърквате енергично, като може да направите това дори и с вилица, миксер не е необходим. Добавяте ванилията и канелата и малко по малко,при непрекъснато бъркане, добавяте и брашното. Накрая прибавяте и настърганите дюли и отново разбърквате добре, за да се разпределят равномерно в тестото.
Намазвате формата за кекс с мазнина или поставяте в нея хартия за печене, след което изсипвате кексовата смес. Печете кекса с брашно от лимец с дюли в предварително загрята на 180 градуса фурна около 45 минути. Проверите дали кексът е готов, като го бучнете с клечка за зъби, ако по нея не остане нищо, то кексът е изпечен.
Може да го украсите с лесна лимонова глазура, приготвена от лимонов сок и пудра захар, както е приготвен и кексът на снимките. Освен, че ще изглежда по-апетитен, глазурата ще освежи вкуса му.
Източник: supichka.com