И рецептите в тиква, и рецептите за кебап са истински зимни рецепти. Не само защото тиквите се появяват през есента, а и защото ястието е малко по-тежко, подходящо за зимните месеци, когато имаме нужда от по-силна и засищаща храна.
Необходими продукти:
1 брой малка тиква
500 грама телешко/свинско/пилешко месо
4 броя лук
500 грама гъби
1/2 чаша червено вино
4 броя дафинов лист
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за кебап в тиква е подготовката на продуктите. Първа е тиквата. Най-вкусна безспорно е тиква от сорта "цигулка", но може да ползвате и друг сорт, в зависимост от това, каква тиква имате в наличност. Ако ползвате цигулка, то за приготвянето на пълнената тиква ви е необходима само кухата част на тиквата, ако ползвате кръгла тиква, то изрязвате отгоре и запазвате "капачето”. Почиствате кухата част на тиквата от семките. Лука нарязвате на полумесци, а месото на хапки. Може да ползвате всякакво месо - свинско, пилешко, телешко. Гъбите измивате и нарязвате на едри парчета.
В дълбок тиган или тенджера сгорещявате 1/2 кафена чаша олио, в която изсипвате лука и разбърквате докато омекне. След това добавяте месото и гъбите и бъркате около 5 минути, след което добавяте виното и 1/2 чена лъжица сол и оставяте да ври, докато виното изври.
Пълните кебапа в тиквата, като добавяте и дафиновите листа. Ако ползвате тиква "цигулка" покривате отвора с алуминиево фолио, а ако ползвате кръгла тиква слагате отгоре “капачето” на тиквата. Слагате тиквата в тава и сипвате 2 чаени чаши вода. Печете пълнената тиква в кебап в предварително загрята на 200 градуса фурна за час и половина.
Източник: supichka.com