Картофите ще бъдат по-хрупкави и по-вкусни, ако ги изпечете с една проста съставка


Картофите ще бъдат по-хрупкави и по-вкусни, ако ги изпечете с една проста съставка
Снимка: iStock

Нищо не е по-хубаво от това да изпечете картофи, приготвени до съвършенство, и има лесен начин да ги направите още по-вкусни.

Какво да направите

Ключът към получаването на печени картофи хрупкави и златисти е да ги покриете с масло, тъй като това помага на външната кора бързо да се запечата и покафенее по време на готвене, за да им придаде тяхната вкусна текстура.

Още: Откриха начин за отстраняване на токсични съединения от картофите

Тъй като често печем картофите си на доста висока температура, е хубаво да използвате масло с висока точка на горене. Маслото от авокадо е добър и здравословен избор.

Авокадото има една от най-високите точки на горене от всички масла за готвене, което означава, че картофите ще станат хрупкави, без да изгорят. Това масло също има мек, но маслен вкус, който ще допълни печените картофи, без да разваля естествения им вкус.

Ако обаче не искате да използвате масло от авокадо, просто заложете на друго растително масло (слънчогледово олио, зехтин за готвене) или животинска мазнина (свинска мас, патешка мазнина), която има висока точка на горене и вашите картофи ще излязат от фурната по-хрупкави и по-вкусни.

Как да си направите по-хрупкави печени картофи

Ще ви трябват:

600 г картофи

20 мл масло от авокадо (или друго масло или животинска мазнина по ваш избор)

половин чаена лъжичка пушен червен пипер

сол и черен пипер на вкус

подправки като нарязан див лук или копър (по желание)

Още: Колко дълго да варите картофите за картофена салата

Начин на приготвяне:

За да започнете, загрейте фурната до 220 градуса, след което застелете тава с хартия за печене.

Нарежете картофите така, че да са с еднакъв размер, който трябва да бъде грубо два или три сантиметра.

Поставете картофите в купа заедно с маслото, пушения червен пипер, сол и черен пипер. Разбъркайте картофите, докато се покрият напълно.

Изсипете картофите върху подготвения лист за печене и ги поставете във фурната. Гответе картофите за 25 до 35 минути.

След изваждане, по желание, ги поръсете с прясно нарязан див лук или копър.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама