Една много лесна и ефектна рецепта, която може да търпи много вариации и би била доста удачно решение да се сервира като предястие.
Необходими продукти за блата:
4 средно големи картофа
2 средно големи яйца
50 мл прясно мляко
2 с.л. масло
1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
Необходими продукти за плънката:
200 грама шунка
200 грама пресни гъби
100 грама кашкавал
1 с.л. масло
50-80 грама топено сирене (едно пакетче)
1 ч.л. черен пипер
Приготвяне на тестото за блата:
Измийте и обелете картофите, след което ги сварете. Сварените картофи се намачкват с маслото и 50 мл прясно мляко до получаване на гъсто пюре. Към пюрето добавете двете разбити яйца и подправете със сол и черен пипер на вкус. След което започнете да добавяте по малко от брашното, за да сгъстите сместа. Пригответе си голяма тава с хартия за печене (намажете хартията с масло или олио) и разстелете равномерно получената смес върху хартията. Пече се на предварително загрята на 180 градуса фурна, около 25 минути ( до порозовяване).
Приготвяне на плънката:
Нарежете на ситно всички продукти (шунката, кашкавала и гъбите). Пригответе тиган с капак или тенджера. Загрейте котлона и разтопете топеното сирене в избрания от вас съд, добавете 3/4 супени лъжици вода като непрекъснато бъркате. Когато сместа стане еднородна, добавете маслото и гъбите и ги задушете. Добавете и останалите продукти малко преди да свалите от котлона. Овкусете със сол и черен пипер.
Когато блатът е напълно готов, извадете го от фурната и разстелете равномерно плънката. Започнете да навивате блата от единия край, като леко придърпвате хартията за печене. Оставете рулото на хладно, но не в хладилника.
Източник: sweetchocolateheaven.blogspot.com