Тази салата е много вкусна. Може да я използвате за предястие, за гарнитура и дори да я консумирате самостоятелно, като лек обяд или вечеря. Количеството на продуктите е ориентировъчно и всеки може да нагажда пропорциите според собствените предпочитания.
Необходими продукти:
около 1 кг картофи
12-15 зелени маслини с чушка (пиперка)
3 с.л. каперси (ако не харесвате вкуса им, заменете ги с кисели краставички нарязани на малки кубчета)
1 глава червен лук
няколко стръка магданоз (ако не обичате - заменете с копър, вкусът се променя, но също много отива на тази салата)
черен пипер и сол на вкус
4-5 с.л. зехтин (или олио)
оцет на вкус
Начин на приготвяне:
Сварете картофите в подсолена вода. След като се сварят и изстинат, ги обелете и нарежете на кубчета. Сложете ги в купа.
Нарежете маслините на шайби и ги прибавете при картофите. Добавете и добре отцедените каперси. Ако не обичате каперси, може да използвате вместо тях, нарязани на малки кубчета, кисели краставички. Нарежете червения лук и магданоза и добавете и тях в купата. Подправете със сол, черен пипер на вкус, зехтин (или олио) и оцет. Разбъркайте, така че съставките и подправките добре да се смесят.
Хубаво е салатата да престои в хладилник известно време (поне 20-30 минути, а може и повече), за да се смесят ароматите.
Сервирайте в салатна купа или на индивидуални порции.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com