Рецепта, която може да приготви всеки.
Необходими продукти:
1 среден морков
1 средна глава лук
2 зелени чушки
4 средни картофа
3 супени лъжици брашно
щипка сол на вкус
черен пипер на вкус
магданоз
копър
кашкавал за поръсване
1 супена лъжица готварска сметана
Начин на приготвяне:
В малка тенджера се задушават настърганият морков, нарязаният лук на ситно и чушките, докато лукът стане розов. Добавят се картофите, нарязани на малки кубчета, заедно с останалите подправки и се долива 200 мл вода. Всичко това се оставя на котлона да ври, докато леко омекнат картофите, но не трябва напълно да се сваряват. С помощта на гевгир зеленчуците се отделят от бульона. Към бульона се добавя 1 супена лъжица готварска сметана, 1 супена лъжица брашно и непрекъснато се бърка, докато не се сгъсти сосът. В средна тавичка изсипвате картофите и ги смесвате със соса в предварително загрята на 200 градуса фурна. Ястието се пече около 30-40 минути на 180 градуса. Малко преди да го извадите, отгоре слагате и настъргания кашкавал. Запичате още 5 минути. При сервиране по желание поръсвате с магданоз.
Да ви е сладко!