Тази традиционна литовска рецепта обикновено се сервира с ябълково пюре, заквасена сметана или резени бекон и може да се яде като основно ястие или като гарнитура.
Необходими продукти за картофен пай:
230 грама нарязан бекон
1 голяма глава лук, наситнена
5 големи яйца, разбити
160 мл мляко
200 мл неподсладено кондензирано мляко
1/1/2 ч. л сол
60 г овесени ядки
2 кг и 200 грама картофи, обелени и настъргани
Вижте още: Рецепта, която трябва да пробвате: Запечен лук със сметана и пармезан
Начин на приготвяне:
За печения картофен пай с бекон, лук и яйца загрейте фурната на 176 градуса. Намажете огнеупорна форма с олио и оставете настрана.
В голям тиган запържете бекона и лука до златисто кафяво и се карамелизират. Оставя се в тавата и не се отцежда от мазнината. Оставете купата настрана да изстине.
В голяма купа смесете яйцата, млякото, неподсладеното кондензирано мляко, солта и овесените ядки. Добавете сместа от бекон и лук и мазнината. Разбъркайте, докато се смесят добре. С помощта на кухненски робот или на ръка настържете картофите на ситно, като изстискате излишната влага. Работете бързо, за да не почернеят картофите.
Добавете настърганите и отцедени картофи към сместа от бекон и яйца, разбъркайте добре. Изсипете картофената смес в готовия гювеч и печете за час и половина или докато отгоре се зачерви хубаво, а вътрешността стегне, но все още влажна. Извадете пая от фурната и го оставете да почине 5 минути, преди да го нарежете. Сервирайте като гарнитура или като основно ястие със салата.