Една много лесна и бърза идея за лека вечеря - Карфиолен кейк. Много ароматен и вкусен.
Необходими продукти:
1 средно голяма глава карфиол
1 червена глава лук
1 скилидка чесън
4 с.л. зехтин
5 яйца
1 стрък пресен розмарин
пресен босилек
120 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. куркума
150 г микс настъргани сирена - Пармезан и кашкавал
сол и пипер
Начин на приготвяне:
Разделете карфиола на розички и го сварете в, подсолена вода. Отцедете и охладете розичките.
Загрейте фурната на 180 градуса.
В купа разбийте яйцата. Добавете нарязания на ситно босилек. Обелете лука и отрежете две-три кръгчета от едната му страна. Отделете ги настрана. Внимавайте, че червеният лук боядисва. Нарежете на ситно останалия лук и го задушете с малко зехтин, заедно с нарязан пресен розмарин в малка тенджерка до омекване. Охладете и го добавете при яйцата. Стиснете скилидката чесън.
Разбъркайте в брашното бакпулвера и го добавете при яйцата. Разбийте с миксер сместа. Сложете подправките - куркума, черен пипер, сол и накрая настърганите сирена и зехтина. Добавете охладените, сварени розички карфиол. Разбъркайте с лъжица внимателно, за да не разкъсате розичките. Покрийте форма със свалящ се ринг с хартия за печене. Излейте сместа. отгоре подредете кръгчетата червен лук, които бяхте отделили. Притиснете ги леко в сместа.
Печете карфиоления кейк около 40 минути до готовност. Кейкът стяга и прави златиста коричка. Оставете го леко да почине, преди да го поднесете със свежа салата.
Източник: vkusnoteka.bg