Канелените рулца са един от сладкишите, които категорично ще ви харесат. Идеални за закуска, перфектни за кафето или чая, изключително подходящи и за коледната коледната.
Необходими продукти:
1 кг брашно
1 кубче прясна мая
500 мл прясно мляко
2/3 чаена чаша захар
2 броя яйца
100 грама краве масло
За пълнежа:
30 грама краве масло
2 супени лъжици канела
1/2 чаена чаша захар
За глазурата:
100 грама крем сирене
1/2 чаена чаша пудра захар
1 брой ванилии
3 супени лъжици прясно мляко
Начин на приготвяне:
Стоплете млякото до степен спокойно да можете да държите пръст в него. Добавете захарта, две супени лъжици брашно и прясната мая. Разбъркайте добре и оставете настрана, докато набъбне. Междувременно пресейте брашното, а яйцата разбийте, разтопете и маслото на водна баня. След като квасът е готов, направете кладенче в брашното, изпейте кваса в него, както и разбитите яйца и маслото. Замесете меко гладко тесто, намажете го с олио, покрийте с прозрачно фолио и оставете настрана за около 30 минути докато втаса и удвои обема си.
Разбъркайте захарта с канелата. Разделете втасалото тесто на три части и от всяка от тях разточете блат. Намажете блата с масло, поръсете обилно със сместа от захар и канела и завийте на руло. С остър нож изрежете колелца с дебелина около 2-3 см и ги наредете в тава, в която предварително сте сложили хартия за печене. Крайчетета на всяко рулце притиснете малко по-силно, защото по време на печене рулцата ще набъбнат и ако крайчетата не са добре прилепнали, ще се разтворят. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 минути, или докато кифличките придобият апетитен златист цвят.
Докато кифличките се пекат, пригответе глазурата. Глазурата не е задължителна, но обогатява вкуса на канелените кифлички. Разбийте крема сиренето, захарта, ванилията и прясното мляко до получаване на течна хомогенна смес. С помощта на лъжица поръсете изпечените и изстинали кифлички с глазурата.
Източник: supichka.com