Картофите са една от основните съставки не само при приготвянето на основни ястия, но и при повечето супи. Този зеленчук е неизменна част от много рецепти и голяма част от домакини са убедени, че е невъзможно да допуснат грешка при употребата му. Но всъщност грешки често допускат дори и най-опитните домакини. Една от тях е свързана с рязането на картофите.
Как е правилно да се режат картофите за супа?
Дори домакините и готвачите с опит в този случай допускат огромна грешка. Те са убедени, че картофите за супа винаги трябва да се режат на кубчета. Този подход обаче невинаги е правилен.
Основното правило за нарязване на картофите за супа
Формата на зеленчука зависи от формата на основната съставка в супата. Например, ако приготвяте пилешка супа, тогава картофите трябва да са нарязани на ивици. В крайна сметка именно в тази форма е е основният компонент - пилешкото.
При приготвянето на борш картофите е по-добре да се настържат. Ако приготвяте супа с грах, тогава картофите е желателно да бъдат нарязани във формата на кубчета.
В случай, че не се спази това основно правило и зеленчукът не е нарязан като основната съставка в супата, тогава съществува голям риск от неравномерно готвене на компонентите - някои от тях ще се сварят по-рано, а на останалите ще им е необходимо повече време. В резултат на това ястието може да се окаже безвкусно и с неподходяща консистенция.