Едно време нашите баби и дядовци са се лекували само с народни средства: я билки, я някои храни, а дори и с ракия. Ето как да си направите сами греяна ракия, която е лек за много болести!
Нужните продукти са:
200 мл гроздова ракия
2 чаени лъжички захар за карамела
1 супена лъжичка захар за ракията
около 30 мл вода
Начин на приготвяне:
Захарта за карамела трябва да се изсипе в джезве. След това загрейте котлона и я карамелизирайте. Не трябва да потъмнява много, макар че пак ще се получи.
Отдръпнете джезвето от котлона и внимателно сипете вътре ракията. Върнете джезвето на горещия котлон. Прибавете още една лъжичка захар и изчакайте да заври, като не трябва да преври.
Махнете от котлона и сипете водата от разстояние, за да не се изгорите. Върнете отново на горещия котлон. Щом отново заври, вашата греяна ракия е готова.
Ако чувствате, че се разболявате, дразни ви гърлото или сте отпаднали, пийнете малко от ракийката, вземете горещ душ и веднага се завийте. Ще се почувствате много по-добре.