С тази рецепта конфитюрът става не прекалено сладък и отнема само 45 минути, за да се приготви. Всичко, от което се нуждаете, са плодове, захар, лимонов сок и чисти буркани. Ако искате да опитате да направите сладко, сте на правилното място.
Лесна формула
Рецептата е лесна и гъвкава. Започнете с праскови, след това опитайте сливи, смесени горски плодове и продължете оттам.
Тази формула можете да използвате с почти всеки плод - съотношение 2 към 1 плод към захар (по тегло). Това води до плодов вкус, който е наистина приятен. Ако решите да използвате пектин обикновено се изисква съотношение 1 към 1 захар към плодове.
Други неща, които трябва да знаете
Не си правете труда да белите плодове за сладко; това е загуба на време. Корите на прасковите и нектарините се разтварят, докато се готвят. При плодове като сливите кората е по-твърда, но се навива на парчета и можете да ги отстраните с вилица или клечки, ако искате.
Винаги добавяйте щипка сол. Както при всяко готвене, солта подобрява вкуса на крайния продукт.
Вината предварително стилизирайте бурканите, преди да пресипете конфитюра в тях.
Приготвяне
Комбинирайте всички съставки в голяма, широка тенджера. Уверете се, че тенджерата е само наполовина пълна, тъй като плодовата смес ще кипи много в началото.
Гответе, като разбърквате често, за да не залепне сместа. В тази рецепта се готви при кипене през цялото време, докато някои рецепти за конфитюр изискват готвене на ниска и бавна температура за час или повече. Този метод е по-бърз, сладкото трябва да се готви само 10 до 12 минути, след като заври.
Върху сладкото ще се образува пяна. Няма нищо лошо в това. Ако не харесвате вида на пяната, отстранете я с лъжица, преди да прехвърлите конфитюра в бурканчета.
Как да знаете, че е готово
Тъй като това сладко обикновено не желира, защото не се използва пектин или толкова много захар, ето как да проверите готовността: търсете плътна текстура, която полепва по лъжица, когато я извадите от тенджерата, след което се оформят две капчици, които бавно падат от лъжицата.