Първите дни след раждането на бебето са магично време. Майката и новороденото се опознават и свикват един с друг. Според вярванията малкото не бива да се показва пред хора преди да е навършило 40 дни, а главната причина за това е да бъде предпазено от болести и зли очи. За да отпразнуват 40-те дни на бебето, родителите му организират погача, на която да го запознаят с най-близките жени на семейството.
Как да приготвим питка за погача на бебе у дома
Продукти:
- 1 кг. брашно
- 3 цели яйца + 1 жълтък
- 5 с. л. захар
- 1 с. л. сол
- 1 с. л. оцет
- 2 ч. ч. топло прясно мляко
- 30 г. мая
- 1 пакетче ванилия
- половин ч. ч. олио
- половин ч. ч. вода
Приготвяне:
Започнете като първо пресеете в дълбока купа брашното, а след това в друга купа добавете 1 с. л. захар, налейте топлата вода и натрошете кубчето мая вътре. Когато всичко се разтвори, добавете 2 с. л. от пресятото брашно и разбъркайте добре. Оставете купата на топло място за 10 минути или докато маята шупне.
В друга купа разбийте яйцата и добавете захарта към тях. Бъркайте, докато захарта се разтвори, а щом това стане, прибавете топлото мляко, оцета, ванилията, шупналата мая и олиото.
Към получетата смес, започнете бавно да прибавяте пресятото брашно и солта. Важно е да не спирате да бъркате през това време. Когато вече сместа стане гъста, започнете да месите с ръце. Спрете да добавяте от брашното чак, когато тестото спре да лепне.
Прибавете и маслото към вече замесеното тесто и започнете да месите отново, докато тестото не поеме маслото напълно. Завийте тестото с кърпа и оставете настрана да втаса за около 1 час.
След като вече е готово тестото, разделете го на 14 равни топчета и започнете да ги редите в намазлена тава, като тук е важно да не ги поставяте много близо едно до друго. Можете да оставите си оставите няколко топчета, с които да оформите някакви фигурки или буквички.
Оставете вече оформената питка настрана за 30 – 40 минути, за да може да втаса отново. Преди да я мушнете в предварително загрятата на 170 градуса фурна, я намажете със смес от разбит жълтък, малко прясно мляко и олио. Печете за около 30 – 40 минути или до готовност. След като извадите питката от фурната, изчакайте поне 10 мин. преди да я отделите от тавата.
По желание можете да разтворите 2 с.л. захар в 3 с. л. гореща вода, с които да намажете питката, за да е по-сладка и лъскава.