Изключително ароматна, приятно сладка и нежна. Вкусна, както топла, така и студена в пролетните и летни дни.
Необходими продукти:
3 моркова
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 картоф
1 червена чушка
1 парче целина
30 мл. зехтин
600 мл. доматено пюре
1/2 ч.л. сух риган
1/2 ч.л. сух босилек
черен пипер
сол
1 ч.ч. прясно мляко
малка връзка пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Измийте, обелете и нарежете на ситно зеленчуците. Сложете ги в тенджера, полейте със струя зехтин, поръсете с малко сол, налейте вода, колкото да ги покрие и ги задушете до омекване, първо да заври, след това на слаб огън, под леко-открехнат капак. Когато омекнат и водата поизври, усилете котлона, капнете още малко зехтин и леко ги запържете. Сложете сухите подправки, при непрекъснато бъркане - риган, босилек, черен пипер и изсипете доматеното пюре при зеленчуците. Разбъркайте и намалете котлона, за да не пръска. Налейте 1 голяма ч.ч. вода и 1 ч.ч. прясно мляко и оставете супата да поври още 15-20 минути до необходимата гъстота. Подправете със сол на вкус и нарязан на ситно магданоз. Отстранете от огъня. Пасирайте супата с пасатор, до гладкост.
Поднесете с мек хляб и по желание аранжирайте с лъжица заквасена сметана.
Източник: vkusnoteka.bg