Приготвяли сте целувки, или пък ореховки, или пък някой сладкиш, за който са нужни само белтъци, жълтъците са останали неупотребени и усилено търсите рецепта с жълтъци - рецептата за жълт кекс е точната рецепта за вас. Кексът е много вкусен, с много апетитен наситено жълт цвят, дължащ се на голямото количество жълтъци.
Необходими продукти:
6 броя жълтъци
1 брой яйца
1 1/2 чаена чаша брашно
1/2 чаена чаша прясно мляко
2/3 чаена чаша пудра захар
1 чаена лъжица бакпулвер
1 брой ванилии
100 грама шоколад
2 супени лъжици какао
120 грама краве масло
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за жълт кекс е разбиването на маслото с пудрата захар. Маслото трябва да е меко. Най-добре е да направите това с миксер или тел за разбиване. След това добавяте яйцето и жълтъците и отново разбивате добре. Добавете и млякото и ванилията.
Пресявате брашното, заедно с бакпулвера и малко по малко, при непрекъснато бъркане ги добавете към течната смес. Нарежете шоколада на ситни парченца, най-добре е да ползвате шоколад за готвене, тъй като той остава много по-стегнат при печене. Добавете към останалата смес и разбъркайте.
Намажете форма за печене с мазнина и изсипете сместа за кекс. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути, като пробвате дали кексът е изпечен като бучнете с клечка за зъби - ако излезе суха, то кексът с жълтъци трябва да излезе от фурната. След като поизстине, поръсете кекса с какао.
Източник: supichka.com