Предлагаме ви една сезонна рецепта с патладжани, която е идеална за лятото.
Необходими продукти на патладжаните с ориз:
1 кг патладжани
150 г ориз
150 мл растително масло
150 г кромид лук
100 г моркови
100 г целина
300 г домати
1/2 връзка магданоз
черен пипер и сол на вкус
Вижте още: Мариновани патладжани в буркан
Начин на приготвяне:
Подбират се еднакви по големина патладжани, измиват се и се издълбават. Посоляват се и се оставят да престоят 10-15 минути. Отцеждат се от горчивия сок и се полуизпържват в част от мазнината. В същата мазнина се задушават до омекване лукът, морковите и целината, нарязани на дребно, и издълбаната вътрешност на патладжаните.
Прибавя се оризът и се задушава няколко минути. Прибавят се част от доматите, нарязани на дребни кубчета, и се налива малко гореща вода. Когато оризът набъбне, сместа се посолява и се подправя с черен пипер и дребно нарязания магданоз.
С готовата плънка се напълват полуизпържените патладжани. Нареждат се в тава, дъното, на която е покрито с останалите домати, нарязан на кубчета, заливат се с останалото растително масло и и се пекат, докато останат на мазнина.
Вижте още: Патладжани, запечени с моцарела и пармезан