Ако искате да си хапнете хрупкави картофени хапки, които се разтапят в устата и не са пържени, тази рецепта е за вас.
Необходими продукти за картофените хапки:
450 г картофи, сварени с кората и охладени
2 стръка зелен лук, нарязан на дребно
1/2 чаена лъжичка (2 г) чесън на прах
1/4 ч. л. люспи чили
сол и прясно смлян черен пипер
2/3 чаша (70 г) кашкавал, нарязан на 1 см кубчета
1 яйце, разбито
брашно
За овалване:
1 чаша (60 г) галета
1/2 ч. л. (2 г) пушен червен пипер
1 супена лъжица (15 г) масло
Вижте още: Какво се случва с тялото ви, когато ядете картофи
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200 градуса.
В голяма купа намачкайте картофите с помощта на преса за картофи или настържете с малките отвори на рендето. Добавете зелен лук, чесън на прах, люспи чили, сол и черен пипер. Разбъркайте, за да се комбинират.
В друга купа смесете галетата с пушен червен пипер и олио, докато маслото се абсорбира.
Поръсете ръцете си с брашно, вземете около една лъжица от картофената смес, заравнете и добавете кубче кашкавал в центъра. Завийте и оформете на топка. Оваляйте в брашно, потопете в яйце и след това оваляйте в галетата, като при необходимост притиснете, за да залепне добре. Повторете с останалата картофена смес.
Поставете топките в тава, покрита с хартия за печене.
Печете 15-18 минути, докато станат златисти и хрупкави. Не препичайте или кашкавалът ще започне да изтича.
Охладете за няколко минути преди сервиране.