Тази вегетарианска рецепта е идеална за лятото. Чудна вечеря, която върви с чаша добре охладено вино.
Необходими продукти за запеканката:
1 ½ чаши настъргано сирене Чедър
⅓ чаша настърган пармезан
2 скилидки чесън, смлени
½ чаена лъжичка сух риган
½ чаена лъжичка сух босилек
сол и черен пипер на вкус
2 средни тиквички, нарязани на филийки
5 домата, нарязани на тънки филийки
¼ чаша масло
2 супени лъжици ситно нарязан лук
¾ чаша галета
Вижте още: Патладжани, запечени с моцарела и пармезан
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 190 градуса.
Комбинирайте чедърa, пармезанa, чесънa, риганa и босилекa в купа. Подправете със сол и черен пипер; заделете.
Подредете 1/2 от резените тиквички в подготвената тава, намаслена. Отгоре поръсете 1/4 от сместа от сирене и билки. Наредете 1/2 от доматите и отгоре сложете друга 1/4 от сместа със сирена. Повторете слоевете.
Разтопете маслото в тиган на среден огън. Добавете лука, разбърквайте, докато омекне и стане прозрачен. Прибавете и галетата, трябва да поеме маслото. С това поръсете зеленчуците.
Покрива се с алуминиево фолио и се пече в предварително загрята фурна за 25 минути. Отстранете фолиото и печете, докато горната част хване коричка и зеленчуците омекнат, около 20 минути.