След зеления боб по пазарите се появява бамя и идва ред на рецептите с бамя в менюто. Освен под формата на туршия от бамя, този често неглижиран зеленчук, може да бъде приготвен и под формата на вкусна лятна гозба - яхния от бамя. Вкусно и много леко ястие, яхнията от бамя не е за изпускане и е чудесно предложение с което може да направите списъка с летни рецепти още по-богат, а трапезата - още по-вкусна.
Необходими продукти:
500 грама бамя
1 глава лук
1 брой домати
1 чаена лъжица червен пипер
1 супена лъжица брашно
1/2 чаена лъжица черен пипер
1/2 чаена лъжица
1/2 връзка магданоз
1/4 брой лимон
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за яхния от бамя е подготовката на бамята. Измивате и я почиствате от дръжките. Изсипвате почистената бамя в тенджера с вряща подсолена вода и след 2-3 минути я отцеждате.
В тенджера сгорещявате около 1 кафена чаша олио, и изсипвате в него почистения и нарязан за ситно лук, добавяте и 1-2 супени лъжици вода. Разбърквате, докато лукът поомекне, след което добавяте брашното и червения пипер, разбърквате добре и добавяте и ситно нарязания домат.
Добавяте ½ чаена чаша топла вода и отцедената бамя. Варите на тих огън за около 20 минути, до готовност на ястието. След като яхнията от бамя е готова, добавяте черния пипер, ситно нарязаният пресен магданоз и сока от лимона.
Източник: supichka.com