Ябълкови кексчета


Ябълкови кексчета

Една съвсем лесна, семпла, но вкусна рецепта. Много бързо може да си приготвите чудесна добавка за следобедното кафе, а защо не и закуска за следващата сутрин - кексчетата не се получават прекалено сладки, така че са перфектни и за тази цел.

 Необходими продукти за около 12 броя:

1½ големи ябълки (или 2 ако са по-малки)

3 яйца

60 мл олио (или зехтин)

1 ч.ч. кисело мляко (1ч.ч.=150 мл)

160 гр захар

200 гр брашно

1 ч.л. (с връх) бакпулвер

50 гр ситно смлени орехи

За посипване отгоре:

около 2 с.л. ситно смлени орехи

около 2 с.л. кафява захар

1 равна ч.л. канел

Начин на приготвяне:

В купа смесете леко разбитите с вилица яйца, киселото мляко, олиото и разбъркайте до еднородна смес. Прибавете захарта. Добавете обелените, почистени от семенната част и настъргани ябълки.

Смесете пресятото брашно с бакпулвера, добавете и ситно смлените орехи. Добавете брашняната към яйчената смес, като бъркате с дървена лъжица докато брашното се поеме. Не преразбивайте тестото, съставките просто трябва да се смесят.

Сложете във формички за мъфини от хартиените капсулки за мъфини. Разпределете кейковата смес във формичките, като всяка форма не трябва да е пълна повече от 2/3.

Пригответе топинга, като смесите канелата, захарта и ситно смлените орехи. Посипете кексчетата обилно отгоре с тази смес. Ако не обичате канела, пропуснете я, а добавете ванилия към яйчената смес.

Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна, докато клечка забодена в средата не излезе чиста, без полепнали трохи. При мен това беше около 40 минути, но зависи от фурната. Извадете кексчетата от фурната, оставете ги 5 минути във формичките, след това ги извадете и оставете да изстинат.

 Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама