Tортата е комбинация от уханни, маслени, карамелени блатове с дъх на канела и ябълки и карамелен, чийз крем, който перфектно хармонира и същевременно олекотява маслените блатове. Сочна и богата на есенни аромати домашна торта, която ще ви очарова.
Необходими продукти:
продукти за 2 бр. блатове с диаметър 22 см:
250 г меко масло
1 средно голяма ч.ч. кафява захар
2 яйца
1 с.л. мед
1/2 ч.л. канела
1 и 1/4 ч.ч. средно голяма ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 средно голяма ч.ч. прясно мляко
1 и 1/2 ябълка, нарязана на малки кубчета
продукти за карамеления крем:
525 г крема сирене Филаделфия
200 мл. заквасена сметана
60 г пудра захар
1 ванилия
4 с.л. млечен карамел Дулсе де лече
1/4 кафена л. хималайска сол
за украса:
150 г фино смлени орехи
ябълков чипс
канелени пръчици
Начин на приготвяне:
За два броя блатове:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Разбийте с миксер мекото масло, заедно с кафявата захар. Добавете едно по едно двете яйца. Сложете 1 с.л. мед, канелата, след това чаша и четвърт брашно, разбъркано с 1 ч.л. бакпулвер. Накрая налейте и прясното мляко. Разбъркайте добре. Сложете ябълките на кубчета и разбъркайте с лъжица сместа.
Застелете тава с хартия за печене. Поставете ринга върху нея и излейте сместа. Заравнете добре. Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за 35 минути, докато, забодена клечка излезе суха. Охладете блата напълно.
Извадете блата, отстранете ринга, изчакайте НАПЪЛНО да изстине, след което внимателно го разрежете през средата на два блата. Използвайте дълъг, назъбен нож за хляб. Започнете от краищата, въртете блата и режете от всички страни по-средата. Когато сте обходили целия диаметър внимателно прокарайте ножа малко по-дълбоко към центъра. Преди да отделите двата блата, ножът трябва свободно да може да минава между двата блата.
за крема:
Разбийте с миксер крема сиренето, заквасената сметана, солта, ванилията, пудрата захар и накрая добавете млечния карамел Дулсе де лече. Не бийте прекалено дълго, достатъчно е сместа да бъде хомогенна.
сглобяване на тортата:
Подгответе си поднос или картон. Стегнете в ринга един от блатовете обърнат с отрязаната страна нагоре. Отгоре намажете с половината крем. Разпределете си го добре, защото трябва да ви стигне за два пласта, плюс измазване отстрани на тортата. Сложете втория блат, отново обърнат нагоре с отрязаната страна. Покрийте с крем. Приберете тортата да стегне за една нощ в хладилника. На другия ден прокарайте нож по ръба на тортата и внимателно отстранете ринга. Измажете тортата отстрани. Поръсете отгоре с фино смлени орехи. Декорирайте по желание с ябълков чипс и канелени пръчки.
P.S. Ябълковия чипс можете да приготвите като нарежете, необелени ябълки на тънки кръгчета. Поставете ги върху хартия за печене. Загрейте фурната на 150 градуса и ги сушете два часа. След това изключете фурната и ги оставете вътре до сутринта. На другия ден ще имате чудесен ябълков чипс, който можете да ползвате за украса на тортата или дори за коледна декорация.
Източник: vkusnoteka.bg