Тази рецепта за ябълков сладкиш е изключително лесна. Само няколко основни съставки, 15 минути работа и ще получите чуден десерт. Без месене, без яйца, без мая и само 2 купи.
Необходими продукти за ябълковия сладкиш с грис:
1 чаша (125 г) брашно
1 чаша (170 г) грис
3/4 чаша + 2 с.л. (175 г) захар
1½ чаена лъжичка бакпулвер
1/4 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици (30 г) масло, разтопено
3/4 чаша (180 мл) мляко
6 ябълки
2-3 супени лъжици лимонов сок
Вижте още: Невероятен сладкиш с пресни ягоди
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 175 градуса. Намажете 20-сантиметрова кръгла форма с масло, покрийте дъното и стените с хартия за печене. Намаслете и пергамента.
В голяма купа смесете брашно, грис, захар, бакпулвер и сол.
Ябълките обелете, настържете и ги прехвърлете в друга купа. Добавете лимонов сок и разбъркайте.
Дъното на тава се разпределя с 1/4 от брашнената смес, а след това с 1/3 от настърганите ябълки. Повторете този процес със сместа от брашно и настърганите ябълки. Общо: 4 брашнени кори и 3 ябълкови кори.
В малка купа смесете мляко и разтопено масло. Изсипете млечната смес върху сладкиша и надупчете с вилица, за да премине млечната смес през блатовете.
Печете 40-45 минути. Оставете да изстине преди нарязване.
Вижте още: От едно време: Сладкиш "Ден и нощ"