Тази рецепта за ябълков щрудел се различава от традиционните рецепти по това, че тук няма кори за баница или хрупкаво тесто. Тази интерпретация е доста по-олекотена откъм калории, тъй като съдържа съвсем малко брашно, а за текстурата на щрудела използва основно овесени ядки и сушени плодове.
Необходими продукти:
2-3 малки сладки ябълки
3 яйца
шепа ядки по избор
1 ч.ч. овесени ядки
2-3 шепи стафиди
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
2 сл. смляно ленено семе
1/3 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1/3 ч.ч. мед
1/3 или 50 гр кафява захар (може да я пропуснете и да увеличите малко количеството на меда)
Начин на приготвяне:
Отстранете семената от ябълките и ги нарежете на дребни кубчета.
Разбъркайте содата в киселото мляко.
Разбъркайте всички продукти заедно много добре и ги изсипете в застлана с хартия за печене тавичка.
Печете щрудела в предварително загрята на 180-200 градуса фурна за около 30-40 минути (в зависимост от силата на фурната) или докато забита в центъра на щрудела клечка за зъби излиза чиста.
Охладете напълно щрудела преди да го нарежете.
Източник: foodieboulevard.com