Обожаваме ябълки и пайове, затова нямаше как да не споделим с вас тази изключително вкусна и красива рецепта, на която попаднахме в сайта на актрисата Блейк Лайвли, preserve.us. Бременната звезда обича домашно приготвените ястия и със сигурност този десерт е сред любимите й.
Необходими продукти:
за блата:
300 г брашно
150 г масло
2-3 с.л. леденостудена вода
за плънката:
3 червени големи ябълки
1/2 чаена чаша масло
3/4 чаена чаша кафява захар
1 чаена лъжичка канела
кората на един лимон
Начин на правене:
Омесете гладко тесто, оформете го на топка и го увийте в прозрачно фолио. Сложете го в хладилника за около 30-40 минути.
Извадете тестото, разточете го на кръг и го поставете в подходяща тава за печене, като оформите по-високи ръбове. Надупчете го леко с вилица и го поставете да се пече в загрята на 190 градуса фурна за 10 минути.
Разтопете маслото на средна температура. Прибавете захарта, настърганата лимонова кора, канелата и варете в продължение на 2 минути, докато се образува гладък сироп и цялата захар се разтвори. Оставете настрана.
Нарежете ябълките на тънки кръгчете и след това ги срежете на две. Наредете ябълките върху блата - започнете от външната страна. Накрая трябва да се получи нещо като роза. Изсипете захарната смес върху ябълките и печете в загрята на 200 градуса фурна за около 25-30 минути или до получаването на златиста коричка.
Да ви е сладко!