Сочни, меки и ароматни ябълки. Самата рецепта ви дава много голямо поле за интерпретации - дали да сложите краве или кокосово масло, дали да сложите орехи, кашу или бадеми, дали да сложите червени боровинки или друг вид сушен плод, като кайсии или смокини, дали да сложите сироп от агаве, кленов сироп, мед или дори захар. Всичко зависи от това, колко здравословен и диетичен искате да бъде десертът ви.
Необходими продукти:
3-4 зелени ябълки
продукти за плънката:
1 с.л. кокосови стърготини
3 шепи, счукани ядки (кашу, бадеми или орехи)
2 шепи сушени червени боровинки
1/2 ч.л. канела
1 ванилия
4 с.л. сироп от агаве (мед или кленов сироп)
50 г. разтопено масло (или кокосово)
кората от половин портокал
продукти за сиропа:
2 кафени чаши вода
3 с.л. сироп от агаве (мед или кленов сироп)
Начин на приготвяне:
Измийте и обелете ябълките с белачка за картофи.
Внимателно издълбайте дупка в средата и извадете семките и дръжката. Нарежете ги на филии и запазете всяка ябълка по този начин.
Нарежете на ситно сушените боровинки и ядките. Сложете в купа всички съставки за плънката и ги разбъркайте - ядките, боровинките, кокоса, портокаловата кора, канелата, ванилията, 2 с.л. от сиропа от агаве и 2 с.л. от стопеното масло. Останалото запазете за поливане преди печене. Редувайте филии с плънка, между тях. Завършете с капаче от ябълка.
Поставете ги в йена или тава и ги полейте с останалото, стопено масло и агаве сироп.
Налейте 1 ч.ч. вода в съда и печете на 180 градуса, до готовност, около 40 минути. Ако желаете можете да ги покриете с фолио, за да не изгорят отгоре. Към края на времето кипнете продуктите за сиропа и го оставете да поври на силен огън 5-10 минути. Ако леко са се наклонили при печене, внимателно ги върнете на мястото им, с помощта на две вилици. Излейте го върху ябълките и печете още 5 минути. Поднесете десерта леко топъл, поръсен с кокосови стърготини, по желание с топка сладолед или бита сметана.
Източник: vkusnoteka.bg