В сезона на ябълките ви представяме този много лесен и вкусен десерт с хрупкава коричка. Ухае на есен...
Необходими продукти:
за топинга:
¾ чаша (100 грама) универсално брашно
1 чаша (100 грама) овесени ядки
½ чаша (100 грама) кафява захар
½ чаена лъжичка канела
¼ чаена лъжичка сол
½ чаша (120 грама) студено краве масло, нарязано на кубчета
За плънката:
7-8 пресни ябълки, по-кисели
2 супени лъжици пресен лимонов сок (от около 1 лимон)
¼ чаша (30 грама) универсално брашно
½ чаша (100 грама) бяла захар
⅓ чаша + 1 супена лъжица (общо 80 грама) кафява захар
1 чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка смляна канела
¼ чаена лъжичка смлян джинджифил
⅛ чаена лъжичка смлян бахар
⅛ чаена лъжичка смлян карамфил
⅛ чаена лъжичка смляно индийско орехче
Вижте още: Сладко изкушение: Пържени ябълкови рулца
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 190 градуса. Намажете метална или стъклена тава с масло и оставете настрана.
В средна купа смесете заедно брашното, овесените ядки, кафявата захар, канелата и солта. Разбъркайте хубаво. Прибавете нарязаното масло и с помощта на вилица оформете, трябва да се получат средно големи трохи. Поставете в хладилника, докато приготвите ябълковия пълнеж.
Направете пълнежа:
Почистете сърцевината, обелете и нарежете ябълките на филийки. Поставете ги в купа и веднага ги поръсете с лимоновия сок, като разбърквате, докато се покрият равномерно.
В отделна купа смесете брашното, двата вида захар, солта и подправките (коригирайте според вашите предпочитания). Изсипете сухата смес върху ябълките и разбъркайте, докато се разпредели равномерно.
Изсипете ябълковата смес директно в намазнената тава. Поръсете топинга равномерно върху ябълките.
Печете 30-35 минути. Оставете ябълковия десерт да се охлади за 20 минути преди сервиране (може да сложите топка сладолед отгоре).