Истинска наслада: Хрупкав ябълков десерт


Истинска наслада: Хрупкав ябълков десерт
Снимка: iStock

В сезона на ябълките ви представяме този много лесен и вкусен десерт с хрупкава коричка. Ухае на есен...

Необходими продукти:

за топинга:

¾ чаша (100 грама) универсално брашно

1 чаша (100 грама) овесени ядки

½ чаша (100 грама) кафява захар

½ чаена лъжичка канела

¼ чаена лъжичка сол

½ чаша (120 грама) студено краве масло, нарязано на кубчета

За плънката:

7-8 пресни ябълки, по-кисели

2 супени лъжици пресен лимонов сок (от около 1 лимон)

¼ чаша (30 грама) универсално брашно

½ чаша (100 грама) бяла захар

⅓ чаша + 1 супена лъжица (общо 80 грама) кафява захар

1 чаена лъжичка сол

½ чаена лъжичка смляна канела

¼ чаена лъжичка смлян джинджифил

⅛ чаена лъжичка смлян бахар

⅛ чаена лъжичка смлян карамфил

⅛ чаена лъжичка смляно индийско орехче

Вижте още: Сладко изкушение: Пържени ябълкови рулца

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 190 градуса. Намажете метална или стъклена тава с масло и оставете настрана.

В средна купа смесете заедно брашното, овесените ядки, кафявата захар, канелата и солта. Разбъркайте хубаво. Прибавете нарязаното масло и с помощта на вилица оформете, трябва да се получат средно големи трохи. Поставете в хладилника, докато приготвите ябълковия пълнеж.

Направете пълнежа:

Почистете сърцевината, обелете и нарежете ябълките на филийки. Поставете ги в купа и веднага ги поръсете с лимоновия сок, като разбърквате, докато се покрият равномерно.

В отделна купа смесете брашното, двата вида захар, солта и подправките (коригирайте според вашите предпочитания). Изсипете сухата смес върху ябълките и разбъркайте, докато се разпредели равномерно.

Изсипете ябълковата смес директно в намазнената тава. Поръсете топинга равномерно върху ябълките.

Печете 30-35 минути. Оставете ябълковия десерт да се охлади за 20 минути преди сервиране (може да сложите топка сладолед отгоре).

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама