Тези панирани кашкавалени пръчици са перфектното мезе, с което може да зарадвате гостите си. Те са толкова вкусни, че една чиния от тях няма да ви стигне. А най-добрата новина е, че се правят със стар твърд кашкавал, така че вместо да го изхвърляте, можете да го превърнете в този кулинарен шедьовър.
Необходими продукти за панирани кашкавалени пръчици:
500 г кашкавал
2 яйца
100 г галета за овалване
1 щипка червен пипер
1 щипка черен пипер
1 щипка чубрица
4 с.л. майонеза
4 с.л. кисело мляко
1/2 ч.л. смлени орехи
1 скилидка чесън
пресен или сух копър
1/2 краставица
сол - на вкус
олио - за намазване
Вижте още: Чудно мезе: Пържени панирани маслини
Начин на приготвяне:
Кашкавалът се нарязва на тънки и дълги пръчици. Желателно е да е по-стар и корав, а ако не разполагате с такъв, можете да приберете пръчиците във фризера, за да стегнат.
Пръчиците се потапят първо в сместа от разбитите на пяна две яйца, червения пипер, черния пипер и чубрицата, след това в галетата, пак в яйчената смес, отново в галетата и се нареждат в тавичка върху предварително намазана с олио хартия за печене.
Запичат се около десетина минути на средна решетка и включен вентилатор в предварително много добре загрята фурна на 220 градуса, а след като са готови, се изваждат веднага върху домакинска хартия, за да останат хрупкави.
За сосчето киселото мляко се разбива с майонезата, пресованата скилидка чесън, счуканите орехи, сух копър и сол на вкус. Добавя се обелената и настъргана на ситно ренде краставица и се разбърква хубаво.
Към всяка порция паниран кашкавал се сервира в купичка или чашка и от млечния сос.