Тази рецепта е идеална за всички, които се опитват да се хранят здравословно.
Причини да харесате тази рецепта:
- без глутен
- лесна за приготвяне
- лещата е чудесен източник на протеини и фибри
- без мая
- бюджетна
- само 4 прости съставки
Вижте още: Леща яхния, както баба я прави
Необходими продукти:
400 г червена леща (суха) (около 2 чаши)
2 с. л. бакпулвер
60 мл растително масло (1/4 чаша)
5 г сол (около 1 чаена лъжичка)
Начин на приготвяне:
Предната вечер сложете лещата в купа и добавете вода в нея, така че да е напълно потопена. Оставете да кисне една нощ.
Изплакнете добре лещата под вода, използвайте сито. Оставете водата да се отцеди напълно. Уверете се, че сте отстранили напълно водата.
След като цялата вода се отцеди, добавете лещата в кухненски робот. След това прибавете олиото, бакпулвера и солта. Разбъркайте, изстържете страните с шпатула, ако е необходимо и разбъркайте отново. Когато постигнете желаната консистенция, прехвърлете сместа от леща във форма (с хартия за печене).
По желание можете да поръсите със сусам.
Печете на 180 градуса от 55 минути до 1 час. След като е готов, прехвърлете хляба върху решетка за охлаждане и го оставете да изстине.