Гулашът е ястие, произлизащо от унгарската кухня, и е приготвяно от говеждо месо, лук, червени чушки и червен пипер. Името му идва от унгарското gulyás, от gulya — „кравар“.
Необходими продукти:
750 грама телешки шол
1 червен пипер
1 зелен пипер
2 домата (настъргани)
1 лук
1-2 скилидки чесън
2 с.л. брашно
3 с.л. зехтин
1 кафена чаша бяло вино
1 литър зеленчуков бульон
2-3 с.л. заквасена сметана
шарен пипер
1 дафинов лист
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на хапки, осолява се и се поръсва с черен пипер. Овалва се в брашно и се запържва в сгорещения зехтин. Най-добре е да запържете половината месо, да го извадите и след това да запържите другата половина. След това се връща и първоначално изпърженото месо при другото.
Прибавят се към месото нарязаните на ленти зелен и червен пипер, лука, чесъна, дафиновия лист и се разбърква добре.
Посолява се още малко.
Когато зеленчуците поомекнат се добавя червения пипер и се разбърква, а след това и настърганите домати. Оставя се на котлона за около минута.
Добавя се виното и се оставя за 2-3 минути.
Прибавя се зеленчуковият бульон и се оставя да къкри около 1,5 часа.
Когато месото е готово се разбърква заедно със сметаната. По желание за повече свежест можете да поръсите с магданоз.
Източник: merudia.bg