Различното с нашата мусака основно се състои в това, че в гръцката се използват патладжани и подправките са по-различни (слага се например канела). Също така се слага сирене… всъщност разликите са много!
Необходими продукти:
3-4 броя патладжан около 1 кг
1/2 кг телешка кайма
1 глава лук
1-2 скилидки чесън
3-4 домата около 500 грама
1 кафена чаша бяло вино
няколко стръка магданоз
120 грама кефалотири (гръцко сирене)
1/2 ч.л. канела
черен пипер на вкус
сол на вкус
зехтин
500 мл прясно мляко
2 с.л. брашно с връх
1 с.л. масло
1 щипка индийско орехче
Начин на приготвяне:
Патладжаните се нарязват на шайби се оставят в подсолена вода за около 20 минути, за да не бъдат горчиви.
След това се подсушават, нареждат се в тава върху хартия за печене и се намазват с четка със зехтин. Пекат се около 20 минути в предварително загряна фурна на 180 градуса.
През това време лукът и чесънът се задушават в малко зехтин, добавя се каймата и се разбърква с домакинска тел, докато стане на трохи. Добавя се сол, черен пипер, канела, бяло вино, домати и магданоз. Сместа се оставя да къкри около 45 минути, докато се редуцира.
За бешамела маслото се смесва с 1 с.л. зехтин и се загрява. Добавя се брашното и се бърка интензивно с телена бъркалка, докато се позапържи около 20 секунди. На тънка струйка се прибавя млякото и се бърка интензивно, докато се сгъсти. Овкусява се със сол и индийско орехче.
В тавичка се нареждат един ред патладжани, след това един ред сос с кайма и малко сирене. След това се слага следващият ред патладжани и останалата кайма, при мен останаха още малко патладжани и сложих и тях. Залива се със сос бешамел и отгоре се поръсва останалото сирене.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 35 минути.
Ако искате мусаката да се реже на правилни парчета и да не се разтича, трябва да я оставите за една нощ в хладилника.
Източник: merudia.bg