Покрай Коледа хиляди домакини запретват ръкави, за да направят най-вкусната питка. А както всички знаем, идеалната питка трябва да е на конци. Постигането им обаче хич не е лесна работа и много дами остават изненадани и се чудят защо не им се е получило печивото.
1. Твърде много месите
Месенето е изключително важен процес, за да може глутенът в тестото да създаде т.нар.”глутенови връзки”. Колкото повече внимание и време отделите на този процес, толкова по-пухкава питка ще получите. Но тук има условия. Важно е при месенето да разтегляте и събирате тестото, както и да правите почивки. Например месите 10 минути и оставяте тестото за 30мин.
2. Импровизирате с мерките
Ако брашното или друга съставка ви се струват твърде много, вероятно сте решили да ги намалите. Да, но това е груба грешка, особено ако месите за пръв път. Трябва да спазвате рецептата 1:1, за да получите добри резултати.
3. Не оформяте добре
Какъвто и избор да направите за естетичния вид на вашата питка, много е важно да сплитате, усуквате и полагате пластовете отново, мажейки с масло. Тогава се образуват истинските конци, които заедно с глутеновите връзки водят до перфектните резултати.
4. Печете на вентилатор
Много домакини губят търпение и решават да ускорят процеса на печенето, пускайки вентилатор във фурната. Да, но това ще направи цялата структура на питката неравномерна.