За любителите на баници - предлагаме ви рецепта за сладка орехова баница.
Необходими продукти за ореховата сладка баница:
1 кг брашно, пресято
1 яйце
1 щипка сол
1 1/2 к.ч. разтопено краве масло
300 г смлени орехови ядки
за сиропа:
400 г захар
400 мл вода
3-4 листа индрише
Вижте още: Всеки ще ви пита как сте приготвили тази баница с кайма
Начин на приготвяне:
От пресятото брашно, разбитото яйце, 1 с.л. олио, солта и хладка вода заместваме меко тесто. Разделяме тестото на 10 топки. Разточваме всяка топка на кора. Навиваме кората около точилката и с две ръце я събираме към средата на точилката, като внимаваме да запазим диплите, и я оставяме да позасъхне. Поръсваме всяка кора с разтопеното масло и орехови ядки, като гледаме орехите да попадат между диплите. Нарязваме така приготвените кори на парчета с дължина 3-4 см и ги нареждаме в намаслена и набрашнена тавичка. Трябва да запълните цялата тава. Печете баницата в умерено загрята фурна (170 градуса), докато се зачерви. Изваждаме я от фурната и я оставяме да изстине.
Сваряваме сироп от захарта, водата, като го ароматизираме с листа от индрише. Ако нямате това растение вкъщи, използвайте ванилия. Заливаме изстиналата баница с горещия сироп.
Вижте още: Каква е разликата между сръбска и българска баница