Каймата e замесeна класически като за кюфтета, но за още по-богат вкус гнездата са запълнени със задушен, бейби спанак с Моцарела, а за по-красив резултат в средата е чукнато пъдпъдъче яйце, тъй като е по-малко.
Необходими продукти:
800 г кайма смес
1 глава лук
3 скилидки чесън
2 филии хляб, потопени в мляко
връзка пресен магданоз
1 ч.л. червен пипер
2 яйца
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. чубрица
черен пипер
сол
20 мл зехтин
20 г масло
200 г бейби спанак
150 г Моцарела
черен пипер
сол
пъдпъдъчи яйца
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 220 градуса.
Изсипете каймата в купа. Смелете в блендер лука и чесъна и добавете напоените в прясно мляко филии хляб. Блендирайте и изсипете сместа в каймата. Нарежете на ситно магданоза. Чукнете две яйца и сложете останалите подправки. Омесете каймата, покрийте я с прозрачно, домакинско фолио и я приберете в хладилника, докато приготвите спанака.
Нарежете бейби спанака на ситно.
Загрейте в малко тиганче на котлона зехтина, заедно с маслото. Изсипете спанака и го сотирайте за минутка. Подправете с черен пипер и сол. Отстранете от котлона и добавете нарязана на кубчета Моцарела. Разбъркайте и оставете настрана.
Извадете каймата от хладилника. Покрийте тава с хартия за печене.
Ако имате метален ринг ще ви бъде от полза. Поставете ринга и го напълнете с кайма. Притиснете и оформете със супена лъжица. С помощта на чаша, с по-малък диаметър от ринга, натиснете посредата на кръга от кайма надолу, така че да хлътне посредата и да се оформи по-висок борд отстрани.
По същия начин оформете и останалите гнезда. Ако нямате ринг ги направете с ръце.
Печете гнездата около 20 минути, след това ги извадете и напълнете със спаначената плънка с Моцарела.
Оформете малка дупчица посредата и чукнете внимателно по едно пъдпъдъче яйце или ако предпочитате голямо, кокоше яйце.
Поръсете с малко черен пипер и сол и пъхнете отново тавата във фурната, докато сиренето се разтопи и яйцето стегне.
Поднесете топло.
Източник: vkusnoteka.bg