Какво по-добро начало на деня от вкусната семейна закуска? Кексът е един много универсален десерт, на който почти никой не може да откаже – от малки до големи. А има ли по-голямо удоволствие от следобедно кафе с парче кекс? Можете да си го приготвите изключително бързо с минимални усилия, а резултатът е просто божествен.
Вижте още: От Средиземноморието: Лимонов кекс със зехтин
Рецепта за кекс с шоколадова глазура
Необходими продукти:
- 3-4 яйца
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1/2 ч.ч. олио
- 2 ч. ч. бяло брашно
- 2 ч.ч захар
- 1 пакетче бакпулвер
- 2 пакетчета ванилия
- 2 с. л. какао
За глазурата:
- 1 шоколад (100 г)
- 2 с. л. прясно мляко (може да се замени с кокосово масло)
Приготвяне:
Започнете с разбиването на яйцата и захарта. След като те са добре разбити, към тях се добавят олиото, киселото мляко и ванилията. В друга купа брашното се пресява, а бакпулверът се изсипва в него.
Сухите съставки се добавят към сместа с яйцата и всичко се разбива до получаване на хомогенна смес. Изсипва се половината от сместа в добре намазнена тава, а към останалата смес се добавя какао, разбъркава се и се изсипва в тавата върху бялата.
Пече се в редварително загрята фурна на 180 градуса между 50 и 60 минути. През това време шоколада и млякото се разтопяват на водна баня, а когато кексът е готов и охладен за няколко минути, се полива с вече разтопения шоколад.