Това е един много вкусен, есенен десерт, който може да се приготви с най-различни плодове. Маслената подложка и сочните плодове, в комбинация с хрупкави орехи са удоволствие с всяка хапка. Приготвя се много бързо и е чудесен избор за десерт за гости.
Необходими продукти:
125 гр. меко масло
50 гр. захар
200 гр. брашно
1 яйце
7-8 сини сливи
3-4 с.л. мед
50 гр. натрошени орехи
1 малко яйце за намазване
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса.
Сложете в купа брашното и захарта. Нарежете на малки парчета маслото и претрийте с ръце, докато получите фини маслени трохи. Добавете яйцето и разбъркайте. Ако сместа ви се стори ронлива добавете 1 с.л. вода и оформете на топка тесто. Увийте го в стреч фолио и охладете за половин час, докато изпечете сливите.
Измийте и нарежете сливите. Отделете костилките. Поставете ги в тава и ги покапете с мед. След това поръсете с натрошени орехи. Ако ги обичате по-фини може да ги смелите в блендер. Аз ги нарязах с нож. Печете сливите на 200 градуса, докато омекнат и потъмнеят. Намалете фурната на 180 градуса.
Разточете тестото върху хартия за печене, във формата на кръг. Не се старайте да е равномерен. Колкото по-груп и селски вид има, толкова по-естествено и хубаво стои. Подредете печените сини сливи по средата, като оставяте около 2 см свободен ръб по края.
Внимателно прехвърлете галета, заедно с хартията за печене в тавата и внимателно завийте краищата навътре, като леко прищипвате.
Разбийте едно малко яйце и намажете отстрани кората. Печете на 180 градуса около половин час, докато добие златист загар.
Източник: vkusnoteka.blogspot.com