Необходими продукти:
за блата:
250 гр брашно
100 гр студено масло
щипка сол
1 ч. л. риган
щипка черен пипер
студена вода
за плънката:
1 малък патладжан
1/4 стрък праз
5-6 сушени домата, нарязани
сол, черен пипер, магданоз
Начин на приготвяне:
Брашното и подправките се слагат в робота, отгоре се нарязва маслото. Разбива се на трохи и постепенно се добавя студена вода, до получаване на тесто.
Ако се прави на ръка, брашното и маслото се стриват на трохи, после се добавят останалите съставки и се оформя тесто.
Слага се във фолио и в хладилника за около 1 час.
След това се разточва върху хартия за печене на кръг. Премества се заедно с хартията в тавата за печене.
Патладжанът се нарязва през средата, на лодки. После всяка се нарязва на полумесеци и се нареждат ветрилообразно в блата, като покрая се оставя около 1,5 см, за да се обърне върху плънката.
Върху патладжана се наръсва ситно нарязания праз. Отгоре се слагат сушените домати. Посолява се на вкус със сол и черен пипер. Наръсва се с магданоз.
Галетът се пече на 190 градуса около 20-25 минути, до златист цвят на коричката.
Източник: hihonas.blogspot.com