Фугас е плосък хляб от района на Южна Франция.
Необходими продукти:
200 гр бяло брашно
100 гр пълнозърнесто брашно
10 гр прясна мая за хляб
2 с л зехтин
200 мл хладка вода
щипка сол
щипка захар
5-6 сушени доматчета, ситно нарязани
1 с л сушен розмарин
за маслото:
200 гр меко масло
1 печена червена чушка, ситно накълцана
1 с л суха мащерка
2 ч л пушен червен пипер
1-2 скилидки чесън, намачкани
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в хладката вода. Добавят се солта, захарта, брашната и зехтина и се омесва меко, нелепнещо тесто.
Добавят се розмарина и сушените доматчета и отново се омесва.
Слага се в намаслена купа, покрива се и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
Разточва се на набрашнен лист хартия за печене в продълговата правоъгълна форма.
С остър нож се правят разрези, за да заприлича на листо. С ръце разрезите се раздалечават, за да не се затворят при повторното втасване и при печенето.
Фугасът се премества в тавата за печене, покрива се и се оставя отново да втаса за половин час.
Пече се на 180 градуса до златисто.
За маслото - всички продукти се объркват добре до хомогенна смес.