Фалафели


Фалафели

Необходими продукти за фалафелите:

1 ч.ч. суха бакла или нахут – 250 грама

50 мл шарлан (нерафинирано слънчогледово олио) или друг вид олио

100 мл вода

4-5 с.л. овесено брашно

1 с.л. тахан

1 праз

1 стрък зелен чесън или една,две скилидки стар

1 стрък зелен лук

½ ч.л. сода бикарбонат

½ ч.л. сол

1 ½ ч.л. смлян кимион

1 ½ ч.л. смлян кориандър

1 ½ ч.л. сминдух

1 чл куркума

1 чл червен пипер

1-2 сл лимонов сок

сусам и семена нигела за поръсване

Продукти за млечния сос:

½ кофичка кисело мляко

2-3 с.л. тахан

малка връзка мента

½ ч.л. смлян кимион

смлян черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

Накиснете баклата (нахута) за една нощ в студена вода. На следващата сутрин я обелете. Ако не планувате да готвите веднага - оставете я пак във вода.

Хубаво отцедете баклата (нахута) и я смелете в блендер или кухненски робот.

Ако работите с блендер, за да улесните процеса, добавете олиото и от 50 до 100 мл вода. От време на време разбърквайте.

Нарежете праза, чесъна и лука на дребно.

В купа смесете всичко - смляната бакла, лука, подправките и содата. Посолете на вкус и разбъркайте добре съставките. Оставете да отлежи за час, два в хладилника.

Вземете форма за кексчета и сипете по малко мазнина във всяко едно от гнездата. С помощта на лъжица за сладолед, измерете равномерни количества от сместа и разпределете във формите. Загладете отгоре. Сипете по още малко мазнина отгоре и поръсете със сусам и нигела. Ако нямате форма, направете кюфтенца. Наредете ги върху тава, застлана с хартия за печене, намажете с олио и отгоре и поръсете със семената сусам и нигела.

Печете около 30-40 минути на 180 градуса Целзий.

През това време направете соса.

Нарежете ментата на ситно. Разбийте киселото млякото с тахана. Смесете всички съставки и разбъркайте. Посолете на вкус. Пожелание поръсете със смлян кимион и едро смлян черен пипер.

Сервирайте фалафелите топли с малко от соса и зелена салата.

Източник: sundaybakeclub.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама