Необходими продукти за фалафелите:
1 ч.ч. суха бакла или нахут – 250 грама
50 мл шарлан (нерафинирано слънчогледово олио) или друг вид олио
100 мл вода
4-5 с.л. овесено брашно
1 с.л. тахан
1 праз
1 стрък зелен чесън или една,две скилидки стар
1 стрък зелен лук
½ ч.л. сода бикарбонат
½ ч.л. сол
1 ½ ч.л. смлян кимион
1 ½ ч.л. смлян кориандър
1 ½ ч.л. сминдух
1 чл куркума
1 чл червен пипер
1-2 сл лимонов сок
сусам и семена нигела за поръсване
Продукти за млечния сос:
½ кофичка кисело мляко
2-3 с.л. тахан
малка връзка мента
½ ч.л. смлян кимион
смлян черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Накиснете баклата (нахута) за една нощ в студена вода. На следващата сутрин я обелете. Ако не планувате да готвите веднага - оставете я пак във вода.
Хубаво отцедете баклата (нахута) и я смелете в блендер или кухненски робот.
Ако работите с блендер, за да улесните процеса, добавете олиото и от 50 до 100 мл вода. От време на време разбърквайте.
Нарежете праза, чесъна и лука на дребно.
В купа смесете всичко - смляната бакла, лука, подправките и содата. Посолете на вкус и разбъркайте добре съставките. Оставете да отлежи за час, два в хладилника.
Вземете форма за кексчета и сипете по малко мазнина във всяко едно от гнездата. С помощта на лъжица за сладолед, измерете равномерни количества от сместа и разпределете във формите. Загладете отгоре. Сипете по още малко мазнина отгоре и поръсете със сусам и нигела. Ако нямате форма, направете кюфтенца. Наредете ги върху тава, застлана с хартия за печене, намажете с олио и отгоре и поръсете със семената сусам и нигела.
Печете около 30-40 минути на 180 градуса Целзий.
През това време направете соса.
Нарежете ментата на ситно. Разбийте киселото млякото с тахана. Смесете всички съставки и разбъркайте. Посолете на вкус. Пожелание поръсете със смлян кимион и едро смлян черен пипер.
Сервирайте фалафелите топли с малко от соса и зелена салата.
Източник: sundaybakeclub.com