Ето защо ядем баница с късмети


Ето защо ядем баница с късмети
Снимка: iStock/Guliver

Българската кухня е една от най-богатите и разнообразни в света. Въпреки това, когато говорим за традиционни български ястия, несъмнено баницата е едно от първите неща, които ни изникват в главата.

Надали има човек, който може да обори твърдението, че по-хубаво от домашно приготвената баница на баба няма.

Баницата се приготвя от пластове тестени кори с различна плънка. Съществуват няколко различни варианта. Според това как са подредени пластовете баница тя може да бъде вита или наложена, а според вкуса - сладка и солена.

Въпреки различните вариации на баницата, най-разпространената рецепта за баница е тази с плънка от яйца и сирене. В миналото баницата е присъствала на българската трапеза почти на всеки празник. В наши дни баницата е сред любимите ястия на малки и големи.

По традиция на новогодишната трапеза слагаме и баница с късмети. Но замисляли ли сте се някога защо? Ето и отговорът:

В традиционното българско ястие се поставят толкова хартиени късметчета, колкото е и броят на хората на трапезата. Във всяко парче баница трябва да има различен късмет.

Легендата разказва, че късметът, който е в парчето, което сме избрали, ще бъде нашият късмет през новата година. Най-често срещаните късмети са здраве, късмет, любов и пари. За по-разчупена атмосфера на празника съществуват и различни вариации като нова къща, нова кола, нова работа и т.н.

Задължителен късмет в баницата е и желязната паричка. Смята се, че този, на когото му се падне, ще бъде най-богат през следващата година.

Източник: foodpanda

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама